Симфонічний концерт

26 лютого 2023

18:00

Дніпро, Дніпропетровська філармонія ім. Л. Когана

Событие прошло!

У програмі:

Йога́ннес БРАМС Серенада №1
Едуар ЛАЛО Іспанська симфонія для скрипки з оркестром

Виконавці: Академічний симфонічний оркестр Дніпропетровської філармонії

Соліст: Ігор ЧЕРНЯВСЬКИЙ Лауреат міжнародних конкурсів,соліст Харківської філармонії

Диригент: Грегор БЬОТТЧЕР Німеччина

Йога́ннес БРАМС Серенада №1

Який же він був прискіпливий!

Цю чудову Серенаду він спочатку написав для невеличкого ансамблю, тому що не вірив у свої сили. Потім-таки переробив для камерного оркестру, і через кілька років, нарешті, переписав для великого симфонічного оркестру.

І навіть першим виконанням був не зовсім задоволений. В день прем'єри він написав:"Виконання пройшло не дуже успішно, але аудіторія в 1200 слухачів не помітила ніякої помилки під час виступу і довго аплодувала".

Навіть захоплені оплески 1200 (!!!) слухачів не переконали його в тому, що він - геній.

Такий характер...

Едуар ЛАЛО Іспанська симфонія для скрипки з оркестром

Видатний іспанський скрипаль Пабло Сарасате одного разу прочитав у газеті замітку, в якій музичний критик назвав його генієм. Сарасате похитав головою:"На протязі 37 років я не менше дванадцяти годин на день виконую різні вправи на скрипці, а тепер ця людина називає мене генієм!"

Але насправді, тисячі людей вважали, що він - геній.

Йому присвячено багато шедеврів різних композиторів, які дуже високо цінили його дар.

І серед них - розкішна Іспанська симфонія для скрипки з оркестром Едуарда Лало.

Ігор Чернявський (Україна) – соліст Харківської філармонії з 2000 року. Скрипаль, викладач Харківської консерваторії з класу скрипки. Закінчив Дніпропетровське музичне училище у 1982 році, потім – Харківський інститут мистецтв за класом скрипки. Концертмейстер кафедри камерного ансамблю та квартету з 1993 року. Лауреат 1-ї премії Міжнародного конкурсу імені Прокоф'єва 2000 року (Україна) у двох номінаціях – ансамбль та квартет.

Концертна діяльність налічує понад 100 сольних програм, у складі квартету – 30 концертів, з оркестром – понад 30. Понад 200 участі у філармонічних та міських концертах. Проведено понад 150 гастрольних концертів. У репертуарі – понад 200 творів різних форм.

Ігор Чернявський – викладач університету мистецтв, соліст філармонії, віртуозний скрипаль із яскравою емоційною манерою гри. Перша скрипка струнного квартету "Харків-квартет", лауреата першої премії міжнародного конкурсу імені С. Прокоф'єва, а також учасник ансамблю стародавнього церковного співу "Стрітення", володаря численних міжнародних премій та гран-прі. Дискографія Ігоря Чернявського налічує вісім дисків рідкісних давніх піснеспівів, народних пісень, дуету скрипки та органу.