Нескорені (ДАТОБ)

14 жовтня 2022

18:00

Дніпро, Дніпропетровський Академічний Театр Опери та балету

Событие прошло!

Нескорені
До «Дня захисників і захисниць України».
Болеро «Нескорені» та концерт ансамблю «Славутич» "Україно - ЗЕМЛЕ МОЯ!"
1 Відділення
На музику М. Равеля
“Нескорені”
Сучасний балет на 1 дію
«Болеро» - справжній композиторський фокус Равеля. Сам композитор так охарактеризував свій твір: «Це – танець у дуже стриманому темпі, цілковито незмінний як мелодійно, так і гармонійно і ритмічно, причому ритм безперервно відбивається барабаном. Єдиний елемент різноманітності вноситься оркестровим crescendo [італ. – підсилення звучання.]».
Спочатку це був своєрідний композиторський експеримент: музичний твір який звучить п’ятнадцять хвилин, побудовано лише на двох темах, що настійливо повторюються без будь-якого розвитку. Гіпнотичний вплив ритмічної фігури, що незмінна і багато разів повторюється, на тлі якої дві теми також звучать багато разів, демонструючи незвичайне зростання емоційного напруження і підсилюючись все новими і новими інструментами.
В равелівськім «Болеро» є і щось войовниче – в звучанні малих барабанів. Барабани – це завжди тривога, це якась загроза. Барабани – глашатаї війни, тому не дивно, що грізний тон равелівського «Болеро» справляє неймовірно сильне враження, що тривожить і піднімає. І тому саме ця музика була обрана для хореографічного віддзеркалення стану нашої країни, нескореності нашого народу, який прокинувся від вибухів в ранці 24 лютого 2022р.
Енергетика музики Равеля, її постійно зростаюча напруга,– підіймає, очищає, розливає навкруги світло, яке не померкне ніколи.
“Крути, Історіє,
литі могутні жорна,
Будь мельничихою
у грізний час прибою!
О, болеро!
священний танець бою!»

2 Відділення
Концерт
Концерт ансамблю «Славутич» - це щоразу причастя Україною.
Здавна славиться талантами Придніпровська земля. Сильні і багаті духом та незнищенним козацьким коренем є її мешканці, дніпряни і дніпрянки, степовики і степовички, нащадки Запорізької Січі. Підтвердженням тому є народжений у 1971 році у місті Дніпрі професійний фольклорно-хореографічний ансамбль «Славутич».
«Славутич» узяв свою назву і силу від Дніпра, від могутнього Славути.
Артисти ансамблю – вокальна група, балет та оркестр – творять на сцені справжнє мистецьке Диво. Вже перші звуки музики, перші слова пісні, перші рухи танцю пробуджують у глядача генетичну пам'ять, викликають якийсь давній спомин із глибин підсвідомості про щось давнє, прадавнє, успадковане з молоком матері. Ці звуки музики, і слова, і рухи провокують глядача підспівувати і підтанцьовувати з місця. Бо в кожній пісні «Славутича» - веселощі і печаль української душі. А в кожному танці «Славутича» - темперамент і невмирущий відважний козацький дух.
Концертна програма «Ой, у лузі червона калина» створена з нагоди святкування «Дня захисників і захисниць України», «Покрова Пресвятої Богородиці», «Дня Українського козацтва».
Чекаємо на зустріч!