Княгиня Ольга. Балет (ДАТОБ)

16 жовтня 2022

17:00

Дніпро, Дніпропетровський Академічний Театр Опери та балету

Событие прошло!

Євген Станкович
Хореографічне сказання на 2 дії.

Сьогодні історичний балет на музику Євгена Станковича «Княгиня Ольга» - це культурне явище в українському мистецтві. Побачити цю виставу можна тільки в Дніпропетровському академічному театрі опери та балету. В 2010 році вистава була номінована на Національну премію ім. Т.Г. Шевченка.

Композитор балету - Євген Станкович, сучасний класик, народний артист України, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка. “За Станковичем будуть впізнавати Україну”,- так вважає хореограф О. Ніколаєв.

Балет на музику Є. Станковича «Княгиня Ольга» - твір складний за змістом і стилістикою, але захоплюючий. У ньому немає традиційного романтизму. Музика Станковича не просто супроводжує балет, а пронизує кожну мізансцену, жест, позу. Навіть відсторонюючись, вона з висоти своєї сумує за долею героїні і поділяючи її скорботу, віру та надію. Наша вистава має кінематографічну форму. Надскладну, багатошарову музику постановник розділив на вісім завершених епізодів, кожен з яких має власний внутрішній сюжет, індивідуальну декорацію та сценічний образ. Між епізодами — коротка пауза і повна темрява. Надсюжет пов’язаний не так з особистою драмою Ольги, як окреслює перехід її свідомості від язичництва до християнства.

Прем’єра відбулася 29 травня 2010р.